lauantai 8. marraskuuta 2014

Kaamoksen korvilla hetkeksi palaan Elokuuhun ja kalastukseen

Tromssaan satoi näillänäkyminn pysyvä lumi Loka-Marraskuun vaihteessa. Pyhäinmiesten päivänä kävin takapihalla, eli Rödtindenillä laskemassa ensimmäisen kerran. Muutama viikko sitten täällä oli todella vahvat revontulet. Kuulemma tietoliikenneyhteyedet ja kompassit oli jonkin aikaa sekaisin.

Mutta Elokuulle, ainoalle lomaviikolle ja kalastukseen. Tavoitteena oli ns. roadtrip. Mennä etiäisten mukana sinne ongelle mistä luulin kalaa olevan. Ja tietysti etsiä uusia paikkoja. Keskityin Målselvan vesistöön. Kävin myös tutustumassa hieman puheiden mukaan Norjan yhteen parhaimmista meritaimenjoista Salangselvaan. Mielessäni liikkui suuret meritaimenet ja Kuusamolaisen taimenenonkijan tietotaidon hyödyntäminen noihin kaloihin. Mielikuvat ja Norjalaisetkalastusjärjestelyt eivät vain aina tapaa toisiaan sitten todellisuudessa.

Dividalelvan kanojonia.


Ensin suunnistin Målselvan yläkertaan. Dividalelvalle. Målselvanlaaksossa on mikroilmasto joka tuo tullessaan havumetsävyöhykkeen vain muutaman sadan kilometrin päähän Tromssasta! Joki oli hieno, alueelle vielä palataan. Se on varmaa se.

Kanjonia ylävirtaan.


Dividalelvan yläkerran sillalta.

Norskit onki jostain syystä tuota saaren alapuolelta alkavaa kovaa virtaa. Saaren kupeilla oli Kiutakönkään tyyppisiä todella syviä poteroita.. hmm


Sillalta ylävirtaan. Vähän kuin Koskenalla Harrisuvannossa??


Salangselvan keikka oli waterloo. Tero Ronkainen blogissaan kehuu Norjalaisia kalastusjärjestelyjä. Noh Ronksu ei nähtävästi ole käynyt Salangselvalla. Opasteita ei ole. Myyjät eivät tiedä siitä 30 poolista mitään. Voin sanoa, että kirosin paikan. Enään en taida sinne palata.. Varmasti hienojakin paikkoja sieltä löytyy mutta, vaatii ns. macheten ja ison rinkallisen uudisraivaaja henkeä ja tetsaamista lähes läpi pääsemättömässä pöhelikössä..

Palasin Waterloon jälken Målselvfossenin tutulle telttapaikalle nukkumaan. Könkään kohinassa nukkuu aina niin sikeästi. Sieltä tutkin lupatilanteita älypuhelimitse, ja huomasin vapaita lupia olevan Rundhaugin alueella. Sinne siis ostamaan lupia Rundhaugin hotellista. Yritin samalla ostaa privaattipoolilel lupia samasta paikasta, mutta siihen he eivät myyneet lupia. Pienen älyttämisen jälkeen käytin saman hotellin tietokonetta luvan ostamiseen toiselle poolille :D :D




Sain ihan kartan tällä kertaa tuohon Rundhaugin alapuoleiseen pooliin. Katsoin, että sisäkurvi siellä se kala on. Illan ongittuani alkoi hiukomaan. Menin laavulle tekemään evästä. Paikalle tuli Norjalainen nainen. Kuulemma olinkin privaattipoolilla.. Pahoittelin suuresti erehdystä. Näytin luvat ja kartan. Noh hetken läyryämisen jälkeen nainen sanoikin, että ongi pois tämän kerran. Paista makkaraa ja nauti olosta. Niin opasteet nehän on huippuluokkaa..

Noh seuraava lupa alkoikin jo aamuyöllä Överbygdissä. Voi pojat mikä paikka. Kaksi mahtavaa niskaa, syvääuistinkuoppaa, matalaa perhovirtaa. Ja vain kaksi muuta onkijaa tuolla 1,4 km pätkällä. Yhden tulisen hetken pitelyn sain tuolta alueelta.

Alaniska Överbygdissä. Mukava perhopaikka.
Yläniska alavirran puolelta. tuossa rantavirrassa oli syöväpotero josta painautti raskaasti..
Ottipaikka.

Målselvan maalaisromanttista maisemaa.
Norjassa isännät myyvät melko usein omia lupiaan. Ja isäntien kanssa kun pääsee väleihin (rahalla ja perhoilla) niin pooleihin pääsee kyllä käsisksi. Tuoltakin Överbygdin poolilta vastaranta oli täysin onkimaton..

Reissun lopuksi ajoin Kilpisjärvelle ja jo tutuksi käyneelle Skibotnelvalle ongelle. Tutkin aiemmin onkimattomia paikkoja. Ja hienoja pooleja löytyi taas. Omalla rannalla ja omilla tulilla sain olla.Vastarannanan Norskit selvästi kaihoisasti katselivat tervaskantotuliani siellä vesisateessa. :D :D

Skibotenelvan korpea.
Sininen hetki.
Leiri elämää...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti