perjantai 15. maaliskuuta 2013

Piippari ja älypuhelin?

Netistä oon lukenu artikkeleita niin norjaksi kuin englanniksi tilanteesta jossa hiihtäjällä on taskussa älypuhelin. Ja tietty remmeillä siinä jossain rinnain paikkailla piippari.

Artikkeleissa tulee ilmin, että älypuhelin aiheuttaa piipparille joka on hakumoodissa häiriötä. Ja häiriöt alkaa siinä jossain 20-30 cm päässä piipparista. Erikoistahan asiassa on se, että silloin piippariin ei tule 0,2 metrin lukemat vaan n. 20:tä metriä se näyttää.

Noh minuahan tämä myös kiinnosti. Ja insinöörinä halusin selvittää myös mieleeni tulleen kysymyksen. Mitä tapahtuu, kun onkin kyseessä autenttinen tilanne? Eli piippari ja kännykkä vierekkäin. Sotkeeko älypuhelin piipparin lähettämän singnaalin?

Tuumasta toimeen. Testasin siis Ortovoxin piippareilla tilanteen. Omani on Ortovoxin oranssia mallia oleva Patroller ja uhrina oli Ortovxin f1 focus. Häiritsevänä tekijänä oli Samsungin x-core älypuhelin. Piippari reagoi puhelimeen vaikka sillä ei soittaisikaan etsintä hetkellä puhelua. 3g ?

Puhelimen oli 2g verkossa, ei wlan verkkoa päällä eikä muitakaan nettiin liittyviä juttuja. Ensin testasin kuinka kaukaa minun piipparini ottaa häiriötä puhelimeen. Patroller tehokkaana vastaanottajana reagoi jo n. reilun metrin päästä puhelimeen!! Lukemat vaan ilmoittivat sinne. noin 25 metrin päähän. Vai oliko sitten Samsung x-coverin signaali tehokkaampi??

Sitten toinen testi. Sijoitin puhelimen ja piipparin n. 50 cm päähän toisistaan. Tuolle etäisyydelle helposti piipparin saa, kun laittaa puhelimen vaikkapa reppuun. Haku asento päälle, laite ilmoitti normaalit lukemat ja löysin piipparin ihan niin kuin pitääkin. Eli tässä tilanteessa, kun piipparin vahvempi singnaali ja kännykän heikko singnaali ovat rinnakkain, ei minkäänlaista häiriötä ilmene. Lähimmän uhrinhan se piippari ilmoittaa, muutenkin jos vyöryyn on joutunut useampi uhri. Näin olen ainakin käsittänyt kun omaa patrolleria olen käyttänyt.

Testasimme vielä ulko-olosuhteissa tätä samaa tilannetta. Jolloin puhelimen aiheuttama häiritsevä signaali ei ollut niin vahva. Eli piti mennä lähemmäksi puhelinta, että piippari löysi puhelimen signaalin. Sisätiloissahan seinät voivat heijjastaa ja estää radioaaltojen etenemistä. Puhelin voi siis tietyissä tilanteissa säätää signaaliaan vahvemmaksi, kun kuuluvuus on huono. Toisaalta siellä Ulstindenillä se häiriö oli sitten vähäisempi, kuin kämpillä ruokapöydän ääressä..

Kokeeni ei tietenkään ole mikään takuu sille, että piipparin ja yläpuhelimen rinnakkain pitämisestä ei tarvitsisi miettiä ja välttää. Toisilla laitteilla tulokset voivat varioida. Tosin usein on kyllä reissuilla ollu älypuhelin taskussa, repussa tai housun taskussa eikä piippareita testatessa ole ilmentynyt mitään epätavallista..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti